Ambalajele inteligente

Ambalajele inteligente

  7_03  Ambalajele inteligente sunt acele tipuri de ambalaje care ne scutesc de nevoia de a raci sau incalzi alimente atunci cand nu ne aflam tocmai intr-un mediu familial. Ele inlocuiesc cu succes frigiderul si cuptorul, creand conditiile propice pentru orice fel de hrana.
    O serie de ambalaje inteligente au capacitatea de a inhiba coroziunea si ruginirea, de a absorbi oxigenul, de a monitoriza temperatura din interior (depasirea temperaturii dorite este semnalizata de un stimul vizual) si chiar de a securiza ( prin etichete de securitate sau holograme de securitate) obiectele transportate.
    Ambalajele inteligente poarta numele si de ambalaje active. Diferenta dintre ele si celelalte tipuri de ambalaje este ca aceastea exercita o actiune asupra produselor ambalate. Actiunea poate fi de racire, de incalzire, de monitorizare a temperaturii si a atmosferei din interior, etc. Ambalajele inteligente se folosesc atat in industria alimentara cat si in cea farmaceutica. 8_400
    Ambalajele active care incalzesc hrana sunt folosite in special in armata, atunci cand, in cazul unei deplasari de trupe, acestea nu au acces la alimente si apa in conditii obisnuite. In aceste situatii alimentele sunt depozitate in cutii speciale care cresc temperatura in interior. In fotografie puteti observa astfel de ambalaje care contin alimente suficiente pentru 18 soldati.
    Modalitatea de functionare atat pentru ambalajele care se incalzesc singure, cat si pentru cele care se racesc este aceeasi. Acestea au doua compartimente unde au loc reactii exotermice sau endotermice, care creeaza efectul dorit. Primul compartiment este incadrat in cel de-al doilea, care se observa la exterior. Compartimentul din interior contine alimentul. Cel de-al doilea contine o serie de substante chimice care sunt tinute separate pana in momentul in care se doreste incalzirea sau racirea produsului. Tot ce trebuie sa facem este sa tragem de un inel exterior. Acesta va elibera chimicalele care se vor amesteca si vor produce racirea sau incalzirea alimentului din interior .