Lemnul ca material de ambalare este foarte rezistent si este folosit, in general pentru ambalajele exterioare de mari dimensiuni. Printre principalele avantaje ale folosirii lemnului ca material de ambalaj se numara protectia ridicata oferita produselor din interior si faptul ca ambalajele de lemn pot fi refolosite. Pentru ca in ultima perioada s-a pus un foarte mare accent pe protejarea mediului inconjurator si pe ambalajele ecologice si refolosibile. In acest scop s-au luat multe masuri, atat din partea autoritatilor, cat si a companiilor producatoare pentru diversificarea gamei de ambalaje ecologice si cel mai important in producerea acestora sunt materialele folosite. Lemnul poate fi numit cel mai ecologic material, mai ales ca sunt unele specii de rasinoase care cresc foarte repede si nu trebuie sa fie replantate, pentru ca de la aceeasi planta se poate recolta de mai multe ori. De asemenea, lemnul poate fi transformat in placaj, poate fi reconditionat, etc. In ultima perioada s-a cautat foarte mult ca materie prima lemnul din vechile grajduri, depozite si alte constructii din lemn.
La fabricarea ambalajelor se foloseste o gama variata de materiale cu proprietati diferite, ce trebuie sa corespunda cerintelor impuse ambalajelor si care sunt potrivite pentru marfurile ce necesita a fi ambalate. Procesul de alegere a unui material de ambalare este unul complicat si trebuie sa tina cont de mai multe cerinte, printre care si posibilitatile de transport.
Ambalajele de lemn, fie ca sunt lazi mari sau mici pot fi personalizate. Pentru ca personalizarea ambalajelor este un proces foarte cautat in zilele noastre, aceasta activitate s-a dezvoltat continuu. Chiar si ambalajele exterioare au nevoie de personalizare pentru a atrage clientii
Pe langa alte tipuri de ambalaje de lemn care sunt comercializate, in prezent pe piata, ambalajele din lemn de rasinoase sunt foarte utile pentru transportul oricarui tip de marfa. Aceste tipuri de ambalaje pot fi folosite la orice modalitate de transport; pentru ca ambalajele din lemn de rasinoase sunt dotate cu rame exterioare si e o combinatie intre lemn si placaj. Ramele exterioare ofera protectie sporita, intareste cutia si ajuta la pozitionarea optima a cutiei, astfel continutul cutiei poate fi transportat in siguranta. Exista pe piata o gama larga de produse de ambalare din lemn - toate de o calitate superioara, intrucat lemnul asigura protectia mecanica a materialelor ambalate impotriva presiunilor externe si interne in timpul incarcarii descarcarii, transportarii si depozitarii produselor dumneavoastra.
Dezvoltarea economiei, diversificarea marfurilor, existenta unei varietati de produse, au impus aparitia unei industrii specializate in producerea si dezvoltarea ambalajelor. Dar pentru transportul marfurilor s-a incercat producerea si comercializarea unor ambalaje rezistente, care sa faca fata conditiilor de transport.