Tipuri de plastic relative inofensive
Simbol: PETP, PETE sau PET (tip 1); polietilentereftalat (poliester termoplastic) - binecunoscutul material al sticlelor de apa, suc, ulei, al cutiutelor si sticlutelor de cosmetice etc. Din pacate, nu este sanatoasa folosirea repetata a PET-urilor. Refolosirea duce la scurgerea de chimicale.
Simbol: HDPE sau PEID; polietilena de mare densitate (tip 2) - sticle pentru lapte si sucuri naturale, dopuri, pahare, canistre (butoaie), cutii pentru gheata, castroane, cutii de alimente, jucarii etc.
Simbol: LDPE sau PEJD - polietilena de mica densitate (tip 4) - se intalneste la ambalajele unor produse cosmetice si de igiena, cum sunt cele de tip tub (pasta de dinti, demachiante, creme), flacoane farmaceutice, saci, sacose si pungi pentru depozitare, folie pentru ambalat alimente, pahare, castroane, jucarii flexibile etc.
Simbol: PP sau polipropilena (tip 5) - folosita la recipientele opace sau semi-opace, cum ar fi unele sticle, boluri, paie pentru baut, unele cutii de iaurt, cosmetice si chiar biberoane; daca tineti neaparat sa folositi biberoane de plastic pentru bebelus, plasticul nr. 5 este cel recomandat.
Cum putem reduce pericolul expunerii la plastic
Citeste etichetele.
Sfatul specialistilor este sa verificati codul de reciclare de pe ambalaj - veti gasi cifre de la 1 la 7, cele mai nocive fiind 3 si 7. Daca observati cifra 3 sau 7 pe o caserola atunci aceasta nu are ce cauta in frigider. Daca nu este trecut niciun cod de reciclare pe produs, cel mai bine ar fi sa contactati furnizorul sau producatorul.
De asemenea, nu fierbei sticlele si recipientele din policarbonate (tip 7) si nici nu le incalzi in cuptorul cu microunde; nu spala astfel de recipient in masina de vase.
Foloseste produse alternative.
Unii parinti au renuntat la biberoanele de plastic in favoarea celor din sticla si au inlocuit cana din plastic a copilului cu una tot din plastic, dar fara bisfenol A sau ftalati, sau cu una din otel inoxidabil. Ceramica, metalul, sticla sunt produse mereu la indemana si valabile.
Ia acid folic in timpul sarcinii.
Studiile demonstreaza ca aceasta vitamina protejeaza fatul de orice efecte potential negative ale bisfenolului.
Evitati sticlele, farfuriile si bolurile de plastic transparente.
Sunt sigure cele mate, opace, din polietilena (tip 2 sau tip 4) sau polipropilena (tip 5).
Nu lasa la caldura apa imbuteliata in PET.
Apa imbuteliata in PET-uri si lasata in masina este foarte periculoasa pentru sanatate. Caldura provoaca eliberarea toxinelor din plastic. Utilizati un recipient din otel inoxidabil sau unul din sticla, atunci cand se poate.
Fii cu ochii-n patru in bucatarie.
Nu folosi cutii de plastic la microunde daca nu scrie pe ele ca se pot folosi in acest scop si arunca-le daca s-au stricat. De asemenea, mananca mai putine alimente la cutie sau ambalate in plastic.
Nu introduce in congelator PET-uri umplute cu apa.
Plasticul elibereaza dioxina in apa congelata. Dioxina este o substanta chimica extrem de toxica, care poate cauza cancer. Ea este prezenta in cantitati mici intr-o gama larga de produse si material folosite de noi in viata de zi cu zi: obiectele din rasina, inalbitori, tampoane non-organice si scutece de unica folosinta, precum si in foarte multe ambalaje ale alimentelor.
Atentie si la carnea ambalata in plastic, alegeti produsul cu data de ambalare cea mai recenta, deoarece unele tipuri de folii din plastic emit dioxina.