Protectia bunurilor – in timpul transportului, stocarii si vanzarii , produsele trebuie protejate de o serie de interactiuni cu mediul, care le-ar putea degrada: socuri mecanice, descarcari electrostatice, compresie, schimbari de temperatura, etc. De asemenea, ambalajul actioneaza ca o bariera intre produs si mediu in cazul vaporilor de apa, a oxigenului sau a prafului. Permeabilitatea este un factor crucial in designul ambalajelor. Unele contin materiale care au proprietatea de a absorbi umiditatea sau oxigenul din mediu in scopul prelungirii duratei de viata a produsului. Alte ambalaje au proprietati care ajuta la modificarea sau mentinerea unor anumite caracteristici in materie de umiditate, tempratura, etc., in acelasi scop. Functia primara a oricarui ambalaj este de a mentine produsul din interior curat, proaspat, steril si intreg.
Transmiterea de informatii – aproape intotdeauna, ambalajele contin informatii despre continutul si modul de utilizare a produsului cumparat. In plus, unele contin atentionari speciale si chiar interdictii de folosire in anumite circumstante (ex: medicamentele, produsele chimice de curatare, etc.)
Alte caracteristici – ambalajele sunt necesare atat pentru controlul portiilor, cat si pentru siguranta transportului, eficienta manevrarii si, nu in ultimul rand, in beneficiul marketingului, permitand producatorului sa foloseasca designul pentru a atrage cumparatorii.
Gruparea bunurilor – obiectele de dimeniuni mici sunt asezate de obicei impreuna intr-un singur ambalaj, din motive de eficienta. Cum ar fi ca, in loc de un pachete de 24 de biscuiti sa cumparam 24 de pachete a cate un singur biscuit? Sau, in loc de o cutie cu o suta de creioane colorate, sa cumparam o suta de cutii a cate un creion colorat? De asemenea, produsele lichide, granulare sau sub forma de pudra necesita ambalare.