De ce sa eviti recipientele din plastic

De ce sa eviti recipientele din plastic

    Nu exista un plastic inofensiv

Plasticul care contine compusul extrem de toxic bisfenol A (BPA) a fost tot mai mult subiect de stiri in ultima vreme. si din acest motiv, consumatorii au fost pacaliti sa creada ca daca un produs este "fara BPA" atunci este perfect sigur.
Insa asta este o minciuna. Multe companii au inteles faptul ca pot vinde mai mult dintr-un produs daca este etichetat "fara BPA". Poate este fara BPA, insa in locul acestui compus companiile folosesc substante BPS, un verisor primar al BPA care poate fi la fel de toxic!
Concluzia este ca nu poti avea incredere 100% ca un produs din plastic nu contine compusi care sunt toxici pentru organism!

    Compusii toxici din plastic te pot imbolnavi grav
plastic16
Este normal sa suferi de o varietate de probleme de sanatate pe masura ce imbatranesti. insa, acest lucru este doar o parte a procesului de imbatranire? Sau poate este rezultatul unei supraincarcari toxice a organismului? Este cunoscut faptul ca numarul bolilor si afectiunilor, precum cancerul, Alzheimer, artrita, boli cardiace, deficiente de vedere si multe altele, se afla intr-o continua crestere.
Ar putea fi acest lucru asociat in vreun fel cu o cantitate crescuta de plastic in viata noastra? Recipientele de plastic pentru mancare si bauturi au devenit populare in anii 70 si incepand de atunci sunt omniprezente in viata noastra. Tot mai multe studii stiintifice dovedesc ca substantele chimice toxice ce pot fi gasite in plastic provoaca probleme de sanatate care variaza de la cancer la infertilitate.

    Plasticul este foarte daunator pentru planeta noastra

Indiferent daca esti un ecologist dedicat sau acest subiect nu se afla pe lista de prioritati, ideea este ca traiesti pe aceasta planeta, si tot aici vor trai si copiii tai si nepotii tai. Cu totii avem o responsabilitate de a mentine planeta la un nivel locuibil, cat mai mult posibil. in primul rand, plasticul este facut in cele mai multe cazuri din petrochimicale cu ajutorul unui proces energetic intensiv care provoaca o poluare masiva si o descarcare toxica majora.
Ideea este ca, fiecare recipient din plastic pe care il folosesti face planeta noastra mai putin locuibila. De asemenea, majoritatea plasticului din lume nu este reciclabil si ajunge de obicei in depozite de deseuri unde se degradeaza foarte incet. Potrivit Wikipedia, "Din anii 50, un miliard de tone de plastic au fost aruncate si pot persista timp de sute si chiar mii de ani".

plastic17_400    Plasticul poate cauza probleme de fertilitate si reproducere

Abilitatea de a procrea un copil sanatos este un miracol si un eveniment incredibil in viata unei persoane. insa, compusii toxici care pot fi intalniti in componenta plasticului ar putea face acest lucru sa fie extrem de dificil, daca nu chiar imposibil, pentru milioane de persoane. Ceea ce a fost o speculatie la un moment dat, devine acum un lucru sigur, deoarece tot mai multe studii si cercetari dovedesc faptul ca toxinele afecteaza capacitatea de reproducere.
De exemplu, aproape toate tipurile de plastic contin substante chimice toxice care au un efect negativ asupra imunitatii si a reglarii hormonale, ambele lucruri afectand in mod direct fertilitatea. in mod specific, BPA a fost descoperit ca ingreuneaza capacitatea de concepere a femeilor si determina o crestere a riscului de avort spontan. O noua cercetare indica faptul ca toxinele gasite in plastic pot provoca deficiente la nastere si probleme de dezvoltare la copiii.

    Chimicalele din plastic te pot face gras

Exista multe motive pentru care aproape doua treimi dintre adultii americani sunt fie supraponderali, fie obezi. insa, unul din aceste motive poate fi cantitatea mare de plastic cu care mancarea si bautura noastra intra in contact direct.
Pana la urma, America este cel mai mare consumator de recipiente de plastic din lume. O cercetare interesanta explica faptul ca o substanta chimica folosita la scara larga in plastic, numita eter diglicidil bisfenol A (BADGE), poate determina celulele stem sa devina celule grase. Potrivit unuia din autorii studiului "expunerea la astfel de chimicale iti poate reprograma metabolismul si te poate face mai susceptbil la depozitarea caloriilor in loc de a le transmite mai departe".

palstic18
    Surse mascate de BPA

Chiar daca elimini tot plasticul din mancarea ta si din sursele de apa, exista inca unele metode neasteptate prin care BPA-ul extrem de toxic poate ajunge in viata ta. Iata cele mai des intalnite dintre ele:

- Chitantele: Acest lucru socheaza pe foarte multa lume. Dar daca atingi o chitanta, iar apoi mananci, BPA ajunge in organismul tau. Evita chitantele sau spala-te pe maini imediat ce ai atins una.
- Captuseala majoritatii alimentelor din conserve
- Unele sticle de lapte pentru bebelusi si suzete
- Multe din jucarii si alte produse pentru cei mici
- Unele sticle din aluminiu
- Sucurile si berea la doza.