Lemnul - ambalaj eco

Lemnul - ambalaj eco

    Lemnul este un material natural care provine din plantele lemnoase, arbori, arbusti, copaci, etc, fiind compus in majoritate din celuloza si lingina, avand in compozitia sa si o mica parte din gume si rasini sau materii colorante.
    Lemnul, fiind un material natural este utilizat si in industrie, din acesta se foloseste in special celuloza si lignina: din lemn se face hartie (celuloza), placi aglomerate din lemn (PAL), placi din fibre de lemn (PFL) si alte sortimente de panouri prefabricate, lacuri si vopsele, lipici (lignina), diferite materiale sintetice, rasini, etc. tot din aceste materiale de lemn se fabrica si diverse tipuri de ambalaje.lemn2
    Experienta acumulata in decursul anilor in domeniu, a condus la gasirea unor solutii optime in ceea ce priveste variantele constructive ale paletilor si ambalajelor din lemn, asigurand buna functionare a mecanismului: manipulare-transport-depozitare .
    Reconditionarea paletilor si ambalajelor din lemn uzate este foarte cautata de societatile interesate de economisirea banilor, spatiului blocat si a resurselor. Se pot reconditiona paletii uzati, reusindu-se astfel, cu un cost redus, reutilizarea lor, indeplinind aceleasi „functii” ca si un palet nou.
    Prin aceasta reconditionare, se are in vedere eliminarea risipei de lemn si protejarea mediului inconjurator, pentru ca un copac, pentru a fi bun de „exploatat”, creste in 50-100 de ani, in functie de specie.
    Recuperarea materialelor din lemn uzate, este inca la inceput. Si firmele care se ocupa de reciclarea  deseurilor de ambalaje de lemn produc din acestea panouri pentru cofrare, panouri de gard, sisteme de dusumea, mobilier de gradina, custi de caine, etc.
   lemn1_400 Exista firme specializate in  productia si reciclarea paletilor si ambalajelor din lemn. Acestea produc si recicleaza la comanda, toate tipurile de paleti si ambalaje din lemn.
    Utilizarea lemnului ca material de ambalare este redusa la ambalajele exterioare de mari dimensiuni, iar ca ambalaje de mici dimensiuni sunt folosite laditele de lemn. In ultima perioada, ponderea acestui material este din ce in ce mai mica in cadrul materialelor de ambalare, el fiind inlocuit treptat cu materialele plastice.
lemn4

    Principalele avantaje ale folosirii lemnului in acest domeniu sunt:
- protectia ridicata ce o asigura produselor din interior
- ambalajele din lemn sunt refolosibile.
    
    Principalele caracteristici ale materialului lemnos folosit la ambalaje sunt :
- rezistenta buna la solicitari mecanice;
- rezistenta buna la uzura ;
- conductibilitate electrica foarte mica ;
- este ecologic.

    Lemnul este utilizat in special la confectionarea ambalajului de transport, dar este utilizat mai eficient in alte domenii, cum ar fi fabricarea hartiei, etc.